Check je sokkenpaard op CPL

Ik kom steeds vaker paarden tegen met CPL, soms ontdek ik zelf in de sokken verdikkingen, vaker wordt ik gevraagd omdat een paard al langdurig last heeft van plekjes/wondjes/schilfers of jeuk aan de benen.

Wat is CPL ?, Chronisch Progressief Lymfoedeem, kortgezegd heeft een paard met CPL minder elastische lymfevaten waardoor vocht en afvalstoffen moeilijker kunnen worden afgevoerd. Verder is het ook een probleem met het bindweefsel, als bindweefsel cellen zich vernieuwen maken ze verkeerde kopietjes, waardoor er verdikkingen ontstaan, vaak zijn het eerst nog kleine zachte verdikkingen, maar het kunnen steeds grotere plooien en bulten worden.

Technieken met contrastvloeistof kunnen laten zien dat de lymfevaten niet goed hun werk meer kunnen doen. Als je die lymfevaten onder de microscoop zou leggen zie je vervormde en uitgezette lymfevaten met dikke wanden die daardoor moeilijk vocht en afvalstoffen kunnen opnemen en vervoeren.

Er wordt wel gedacht dat CPL wordt veroorzaakt door mijten maar het is meer andersom doordat de verdikte huid niet helemaal normaal reageert en er vaak ook sprake is van schilfers/korstjes/plooien maakt dat mijten het daar erg naar de zin hebben. Mijten kunnen natuurlijk vervolgens de situatie wel flink verergeren. Dat geld ook voor infecties door langdurige wondjes die moeilijk genezen, einschuss, (een bacterie die de lymfevaten weet binnen te dringen) vliegen die eitjes leggen tussen de soms vochtige plooien waardoor er maden tussen de plooien kunnen zitten. Dit zijn secundaire problemen die het proces flink kunnen verergeren.

Dit zijn foto’s van een Fries, allebei recent. Je voelt lichte verdikkingen met name in de kootholte, geen plekjes/korstjes. Het is haast niet te zien, met sokken zie je het zeker niet, eigenlijk valt het best mee. De röntgenfoto is niet gemaakt ivm CPL maar om een ander probleem op te sporen/uit te sluiten. Mij verbaasde het wel dat het er al zo uit ziet op de röntgen, dat de “dammetjes” al zo diep gaan. De 3e foto is ter vergelijking hoe weefsel er normaal uit ziet op een foto. Wat me ook verbaasde is dat de dierenarts hier niks over heeft gezegd. Vaak weten ze het niet of vinden het niet belangrijk…..

Het is daarom erg belangrijk goed de sokken te checken als je een paard hebt met sokken, komt veel voor bij Trekpaarden, Friezen, Tinkers, Fell Pony’s. Hoe eerder je het in de gaten hebt hoe beter, daarmee kan je erger voorkomen. Niet bij elk paard ontwikkelen verdikkingen zich tot een “rampbeen” maar het is goed om het al vroeg goed aan te pakken. Hieronder een paar voorbeelden, bij de middelste foto is het al veel verder ontwikkeld, verdikkingen rondom het been en ook ter hoogte van de sprong. Ik heb expres geen foto’s gekozen van benen die heel erg zijn, belangrijk vind ik om het in een vroeger stadium te herkennen. Google op CPL en je vind genoeg vreselijke foto’s

  • CPL

Wat kun je doen bij CPL, eigenlijk geld dat ook voor mok, eczeem en is het voor elk paard goed.

  • Beweging/huisvesting, hoe meer (vrije) beweging hoe beter
  • Voeding, goed hooi, suikerarm, graanvrij, juist toevoegen van bepaalde vitaminen/mineralen
  • Verstoorde orgaansystemen in balans brengen
  • Geen ijzers, het hoefmechanisme helpt juist de circulatie in de benen.
  • Bestrijden mijten, maar niet preventief, het brengt de huidflora nog meer uit balans
  • Benen wassen/verzorgen met natuurlijke middelen
  • Lymfedrainage voor het helpen afvoeren van de afvalstoffen en het lymfesysteem zo optimaal te laten functioneren
  • Een MLD therapeut (manueel Lymfedrainage) kan advies geven over bovenstaande punten. In www.mldregister.nl vind je een MLD therapeut in de buurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel je vraag